Rr. Brigada e Kosovës, Prishtinë

Wheelchair Accessible, WC Available

Website
           

opening hours

Nga e marta në të diel
10:00 - 20:00

Kino ARMATA

Kino ARMATA © Manifesta 14 Prishtina | Atdhe Mulla
Kino ARMATA © Manifesta 14 Prishtina | Atdhe Mulla

Kino ARMATA është një hapësirë që i kushtohet kulturës dhe lirisë së shprehjes. E ndërtuar në vitin 1970 si një teatër publik dhe qendër kulturore, sot i përket qytetarëve të Prishtinës. Me një program dinamik të koncerteve dhe të shfaqjes së flimave, Kino ARMATA i jep jetë komunitetit artistik të kryeqytetit.

Historia e kinemasë është emblemë e zhvillimeve të jashtëzakonshme që kanë ndodhur në kryeqytet në dekadat e fundit. Kjo ndërtesë u ndërtua fillimisht për Ushtrinë Jugosllave, e cila e përdori këtë hapësirë për qëllime propagandistike ndërkaq shfaqeshin dhe filma perëndimorë të zhanrit aksion.

Prej 1988 e deri në nisje të Luftës së Kosovës, Kinemaja – e njohur atëherë si Shtëpia e Armatës Popullore Jugosllave – limitoi aksesin në programin e tij duke përcjellë përmbajtje që i qaseshin interesave të pushtetit, studentëve serbë dhe grupeve të interesit. Në të njëjtjën kohë shqiptarë të Kosovës morën nismat e tyre për të bojkotuar instancat e kontrolluara prej serbëve. Prej fundit të Luftës së Kosovës e deri në vitin 2017, nuk pati qasje në kinema sepse ishte pjesë e ndërtesës ku operonte administata e Kombeve e Bashkuara (UN).

Pasi UN u zhvendos brenda ndërtesës në periferi të Prishtinës, u renovuan dritat dhe u rikonceptua identiteti i Kino ARMATËS para se të hapte dyert. Tanimë çdo javë ky vend mban konferenca, festivale, dhe shfaqje filmash, evente të cilat i frekuenton një publik i gjërë.

Permanent

Artistic Intervention

Ndërhyrje artistike – PykëPresje

22.07 → 30.10.2022 10.00-00.00
Kino ARMATA

Artistic Intervention

Ndërhyrje artistike – PykëPresje

22.07 → 30.10.2022 00.00
Kino ARMATA

Artistic Intervention

Ndërhyrje artistike – Kino ARMATA

22.07 → 30.10.2022 10.00-00.00
Kino ARMATA

Past

Public Program

International Biennial Association – Dita e dyte

21.10.2022 09.00-15.30
Kino ARMATA

Public Program

International Biennial Association – Dita e parë

20.10.2022 09.00-12.30
Kino ARMATA

Event

I Am Breaking My Heart – Performancë audiovizuale

10.10.2022 10.00-21.00
Kino ARMATA

Artistic Intervention

Four Ways from Sundown programi i Kino ARMATA – Filma nga Anna Thew

04 → 06.10.2022 18.00-22.00
Kino ARMATA

Screening

Sylvain George Showcase / Four Ways from Sundown – Film Screenings

27 → 29.09.2022 19.00-22.00
Kino ARMATA

Screening

Shfaqje e dokumentarit: “Kah kqyrsha përpjetë, e shihsha veten përfuni”, Ilir Hasanaj

13.09.2022 19.00-21.00
Kino ARMATA

Artistic Intervention

Jean-François Pauvros & Jean-Marc Montera (FR) / Four Ways from Sundown

09.09.2022 21.00-00.00
Kino ARMATA

Event

Negociimi i tregimit: Konstruktet e trashëgimisë si mjete pēr narrativa supreme

05.09.2022 19.00-20.00
Kino ARMATA

Participating Artists