Artistic Intervention

22.07 → 30.10.2022

Wheelchair Accessible, WC Available

Kino ARMATA

participants

PykëPresje

Ndërhyrje artistike – PykëPresje

From Scratch: Albanian Summer Picaresque, 2022, © PykëPresje. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Ivan Erofeev
From Scratch: Albanian Summer Picaresque, 2022, © PykëPresje. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Ivan Erofeev

Në mesin e viteve 1970, kompozitori eksperimental britanik Dave Smith filloi udhëtimin nga Anglia në Shqipëri. I frymëzuar nga kompozitori dhe komunisti Cornelius Cardew, i cili nuk e vizitoi kurrë Shqipërinë, Smith kërkoi frymëzim në muzikën dhe strukturat shoqërore që gjendeshin atje. Në udhëtimet e tij, ai mblodhi mostra tingujsh dhe fletë muzikore nga shumë burime.

Muzika folklorike, bashkëkohore dhe revolucionare ishin të gjitha me interes për të. Këto ndikime bënë të dalë albumi Albanian Summer: An Entertaintment (Verë shqiptare: Argëtim), i cili u interpretua nga Janet Sherbourne dhe Jan Steele. I lëshuar në etiketën e Muzikës Praktike më 1984, albumi është në qendër të projektit kërkimor afatgjatë të PykëPresjes me të njëjtin emër.

Përveç muzikës, ajo që i intereson kolektivit janë kushtet dhe konteksti i evolucionit të albumit. Ashtu si Smith, i cili kërkoi të pasqyrojë jo vetëm kulturën e gjallë muzikore të Shqipërisë por edhe mënyrat e saj egalitare të prodhimit, PykëPresje kërkon një të kuptuar më të nuancuar të trashëgimisë së praktikës socialiste. 

Punimi

PykëPresje

[Sezgin Boynik, Blerta Haziraj, Tevfik Rada and Somer Şpat] 

From Scratch: Albanian Summer Picaresque  

2022

Instalim; materiale arkivore: periodikë, libra, pamflete, dorëshkrime të pabotuara, fletë muzikore, fotografi, materiale propagandistike, literaturë mbi historinë dhe politikën shqiptare

Mundësuar falë artistëve

Public Program

International Biennial Association – Dita e dyte

21.10.2022 09.00-15.30
Kino ARMATA

Public Program

International Biennial Association – Dita e parë

20.10.2022 09.00-12.30
Kino ARMATA

Event

I Am Breaking My Heart – Performancë audiovizuale

10.10.2022 10.00-21.00
Kino ARMATA