Manifesta, Bienalja Evropiane Nomade, ndryshon vendin çdo dy vjet. E themeluar në fillim të viteve 1990, Manifesta rimendon lidhjen midis kulturës dhe shoqërisë civile, duke hulumtuar dhe nxitur ndryshime pozitive shoqërore përmes kulturës bashkëkohore në dialog të ngushtë me sferën shoqërore të qytetit nikoqir dhe komuniteteve të tij. Manifesta vazhdimisht ka befasuar me zgjedhjen e  vendeve mikpritëse, të cilat pasqyrojnë ADN-në gjithnjë e në ndryshim të Evropës për të hedhur dritë mbi një botë që përcaktohet nga ndryshimi i imperativave etike dhe estetike. Manifesta, si një ngjarje që përsëritet, është shëndërruar vetë në një instrument shumë – shtresor dhe gjithëpërfshirës të projekteve të angazhimit qytetar.

Në vitin 2022, Manifesta 14 Prishtina do të mbahet në Prishtinë, Kosovë. Manifesta 14 Prishtina synon të mbështetë qytetarët e Kosovës në ambiciet e tyre për të rikthyer hapësirat publike dhe për të rimenduar të ardhmen e kryeqytetit të tyre si një metropol me mendje të hapur në Ballkan dhe në Evropë përmes zhvillimit të një institucioni të ri kulturor për Kosovën dhe rajonin e saj.

 

Olafur Eliasson, Show me, by means of sudden intuitive realization, your perception of the presence, 1996 © Manifesta 1 Rotterdam / Jannes Linders
Oleg Kulik and Mila Bredikhina, Pavlov's Dog,1996 © Manifesta 1 Rotterdam / Jannes Linders
Maurizio Cattelan, No title, 1998 © Roman Mensing
Honoré d'O, Script for the treasurer, 1998 © Manifesta 2 LuRoman Mensing
Šejla Kamerić, EU / OTHERS, 2000 © Šejla Kamerić
© Manifesta 3 Ljubljana
Marc Bijl, RESIST, 2002 © Manifesta 4 Frankfurt, Bernd Bodtländer
Maria Papadimitriou, T.A.M.A sentimental, 2002 © Manifesta 4 Frankfurt / Jörg Baumann
Jeremy Deller, Parade, 2004 © Manifesta 5
Jan de Cock, Denkmal 2, 2004 © Manifesta 5
Manifesta 6 Nicosia (Cancelled)
Libia Castro and Ólafur Ólafsson, Uterus Flags, 2008 © Manifesta 7 Wolfgang Träger
© Manifesta 7 Trentino-South Tyrol / Wolfgang Träger
Thierry Geoffroy / Colonel, Penetration Room, 2010 © Manifesta 8/Ilya Rabinovich
Manifesta 8 Murcia in dialogue with northern Africa
Ni Haifeng, Para-Production, 2008-2012 © Manifesta 9 Genk / Kristof Vrancken
Francis Alÿs, Lada “Kopeika” Project. Brussels—St. Petersburg, 2014 © Manifesta 10
Thomas Hirschhorn, ABSCHLAG, 2014 © Manifesta 10
Alexandra Pirici, Soft Power, 2014 © Manifesta 10
John Arnold and Fabian Spiquel, Michelin-starred chef, 2016 © Manifesta 11 Zurich
Pavilion of Reflections, 2016 © Manifesta 11 / Wolfhang Traeger
Jelili Atiku, Festino della Terra (Alaraagbo XIII) 2018 © Manifesta 12 Palermo / Francesco Bellina
Matilde Cassani, Tutto, 2018 Manifesta 12 / Francesco Bellina
Leone Contini, Foreign Farmers, 2018 © Manifesta 12 / Cave Studio
Black Quantum Futurism, Nonlinear Histories & Quantum Futures, 2020 © Manifesta 13 Marseille / Jean Christophe Lett
Performance de Tuan which à la Salle Margaux - Le Conservatoire avec les anciens de Saint-Just.
Arseny Zhilyaev, The Keepers: One-dimensional Sphere Game, 2020 © Manifesta 13 Marseille / Jean Christophe Lett
“Group Think” + “65 rue d’Aubagne” + “Scenes of the world”. Coco Velten [Le Tiers Programme] & [Les Parallèles du Sud]

Edicionet e mëparshme 

Roterdam (1996), Luksemburg (1998), Lubjanë (2000), Frankfurt (2002), San Sebastian (2004), Nikosia (2006 – anuluar), Trentino-Tiroli Jugor (2008), Murcia në dialog me Afrikën e Veriut (2010), Genk (2012), St.Petersburg (2014), Cyrih (2016), Palermo (2018) dhe Marsejë (2020).

Edicionet e ardhshme 

Barcelonë (2024), Rajoni Ruhr në Gjermani (2026)

Manifesta 14 Prishtinë do të hapet nga 22 korriku deri më 30 tetor 2022