Artistic Intervention

.07 → 22.09.2022

Ndërhyrje artistike – Petrit Abazi, Piers Greville, Stanislava Pinchuk

Un-bordering worlds: new narratives for Northern Kosovo, 2022. © Petrit Abazi, Piers Greville & Stanislava Pinchuk. © Manifesta 14 Prishtina
Un-bordering worlds: new narratives for Northern Kosovo, 2022. © Petrit Abazi, Piers Greville & Stanislava Pinchuk. © Manifesta 14 Prishtina

Mitrovica është qytet i ndarë. Në veri të lumit Ibër jeton një shumicë etnike serbe. Në jug, popullsia është kryesisht shqiptare. Ndonëse një urë lidh të dy palët, ajo rrallë kalohet. Ende e patrulluar rëndshëm nga përfaqësuesit e forcës paqeruajtëse ndërkombëtare, ajo mishëron përçarjen endemike të Kosovës së paskonfliktit dhe paqëndrueshmërinë politike me të cilën shkon krah për krah.

Petrit Abazi, një kurator i lindur në Mitrovicë, bashkon artistët Stanislava Pinchuk dhe Piers Greville për të eksploruar mënyrat e pajtimit, riparimit dhe shërimit, duke vendosur dy vepra individuale arti brenda kufirit fluid dhe të paqartë politik të vetë lumit.

Instalacioni i Pinchuk-ut Evropa pa monumente paraqet një plazh urban dhe fushëlojë në një qytet me burime tejet të pakta për hapësira publike qytetare dhe rekreative. E ndërtuar nga skelat, struktura e saj na kujton format e Monumentit kushtuar minatorëve të dy etnive nga Bogdan Bogdanović i cili ngrihet mbi qytet.

E ndërtuar mbrapsht, vepra shqyrton trashëgiminë e ngarkuar, tensionin dhe rezonancën e monumenteve jo vetëm në Kosovë, por edhe në Ukrainë – vendin e lindjes së artistes. Çka është këtu e Greville-it është një urë e mishëruar nga vetë njerëzit.

Duke vendosur një kornizë në mes të lumit, artisti fton qytetarët nga të dy anët e qytetit të notojnë në shenjë solidariteti, së bashku kundër rrymës. Ndërkohë aksioni vëzhgohet nga dy flamuj të cilët paraqesin shfaqje të terrenit përreth, por nuk pretendojnë territor.

Abazi/ Pinchuk/ Greville

Un-bordering worlds: new narratives for Northern Kosovo, 2022

2022

Instalim i artit publik, ndërhyrje kolektive, transmetim direkt dhe dokumentim

Komisionuar nga Manifesta 14 Prishtina dhe mbështetur nga Qendra Veriore për Art Bashkëkohor (Northern Centre for Contemporary Art, NCCA), Dr. Prash P., Këshilli Australian për Arte, Glen Foster, Can Yavuz, Dominik Mersch, Alastair Shields dhe Mira Joksovic.

Screening

Programi i Shfaqjes së Filmave në Qendrën për Praktikë Rrëfyese

01 → 30.10.2022 10.00-16.00
Qendra për Praktikë Rrëfyese

Event

Closing Event of Manifesta 14 Prishtina

30.10.2022 18.00-21.00
Fabrika e Tullave

Event

Confutatis – nga se janë të bërë heronjtë? Një performancë nga Velimir Zernoski në bashkëpunim me Kolektiv Veternica, Skopje and Trisomija 21, Skopje, Joana Ristesca and Filip Mitrov.

28.10.2022 19.00-20.30
Pallati i Rinisë dhe Sporteve