Artistic Intervention

22.07 → 30.10.2022

Wheelchair Accessible, WC Available

Grand Hotel Prishtina

participants

Genti Korini

Ndërhyrje artistike – Genti Korini

Spider’s Envy [Zilia e Merimangës], 2022, © Genti Korini. Photo © Manifesta 14 Prishtina

Një artist dhe një kritik vërtiten rreth njëri-tjetrit në një gërmadhë moderniste labirinti. Të përfshirë në një ekzaminim të hollësishëm të modernizmit, që çuditërisht ndërmend ligjërimin bashkëkohor, të dy kundërshtarët vendosin realizmin kundër abstraksionit dhe “njeriun e ri” socialist kundër homologut “të vet” të degjeneruar borgjez. Linjat e tyre të përkundërta të mendimit burojnë nga mendja e të njëjtit person: historianit shqiptar të artit Alfred Uçi.

Kritika e tij sulmuese e estetikës moderniste, Labirintet e Modernizmit, e botuar në vitin 1978, ndihmoi në forcimin e doktrinës së realizmit socialist në Shqipërinë komuniste. Ajo e ndihmoi persekutimin e artistëve të panumërt që mendoheshin se shpërudheshin nga diktatet e saj. Genti Korini vë përballë një inskenim neo-noir të dialogut të brendshëm të Uçit me një dosje të shërbimit sekret që denoncon një artist për estetikën e tij.

Korini luan me figurativitetin modernist të artistit si merimangë, si endës iluzionesh, krijesë sa e admiruar për kreativitetin aq edhe e përbuzur për tradhtinë e vet. Megjithatë, kush është merimanga e kush preja? Dhe kush kë e fut në kurth në cilin mashtrim?

Genti Korini

Zilia e Merimangës  

2022 

 Video, bardhezi, me zë, 20 min. 

Komisionuar nga Manifesta 14 Prishtina dhe prodhuar nga Anima Pictures 

Material arkivor:  

Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e Ish-Sigurimit të Shtetit] 

1975 

Exhibition

Abi Shehu & Gerta Xhaferaj “Nekrografi”

13.09.2022 10.00-20.00
Grand Hotel Prishtina

Open Tour

Guida të hapura: Takohemi në Grand Hotel Prishtina!

25.10.2022 10.00-11.30
Grand Hotel Prishtina

Workshop

Punëtoria “Zhvillimi i aftësive të tregimit përmes artit dhe teknologjisë”

11.08.2022 09.30-12.30
Grand Hotel Prishtina