Rr. Ibrahim Lutfiu, nr.4, Prishtinë.

WC Available

           

opening hours

Nga e marta në të diel
10:00 - 20:00

Muzeu i Kosovës

Museum of Kosovo © Manifesta 14 Prishtina | Atdhe Mulla
Museum of Kosovo © Manifesta 14 Prishtina | Atdhe Mulla

I hapur që nga viti 1949, Muzeu i Kosovës është një nga institucionet më të vjetra kulturore dhe historike në Kosovë.

Koleksioni i këtij muzeu përfshin zbulime arkeologjike, dokumentacione historike, artefakte etnografike të cilat zbulojnë më shumë mbi qëndrimin e shqiptarëve në këto territore ndër kohëra e deri tek zhvillimet më të rëndësishme të fundme në Kosovë dhe rrjedhën e tyre.

Në shkurt të vitit 1999, pranë fundit të shtypjes serbe në Kosovë, kolekstioni kryesor i Muzeut të Kosovës u mor për një ekspozitë në Beograd dhe nuk u kthe më. Prej atëherë disa prej artefakteve më të rëndësishme mbahen ne Muzeun Kombëtar dhe në Muzeun Etnografik në Beograd.

Kjo ndërtesë është e vendosur në atë pjesë të qytetit që lidh Qytetin e Vjetër me qendrën e Prishtinës. Mban një stil specifik arkitekturor që i përket periudhës së ndikimit austro-hungarez që nënkupton veçantësinë e saj krahasuar me zhvillimet e tjera urbane në kryeqytet. Më parë se të ishte një qendër për kulturën dhe historinë, në hapësirat e saj qëndronte selia e një baze ushtarake.

Përbrenda muzeut mund të njihni trazirat e arritjet e Kosovës. Një nga pjesët më interesante të vizitës në këtë muze është dhe mundësia për të vërejtur dokumentimet dhe fotografitë që tregojnë momente të pavarësisë së Kosovës, që gjenden në katin e dytë.

Permanent

Artistic Intervention

Ndërhyrje artistike – Sahej Rahal

22.07 → 30.10.2022 10.00-00.00
Muzeu i Kosovës

Past

Open Tour

Guida të hapura: Takohemi në Muzeun e Kosovës

28.10.2022 16.00-17.30
Muzeu i Kosovës

Participating Artists