Hristina Ivanoska

1974, MK
Document Missing: Broken Document Breaks out into Poetry, 2022, © Hristina Ivanoska. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Ivan Erofeev

Praktika artistike e Hristina Ivanoska (1974, MK) ndërlidhet me çështje të shtypjes, kontrollit dhe ndërtimit të kujtesës kolektive teksa gjen qasje në strategjitë dhe politikat e rezistencës së grave. Ajo ka studiuar në Fakultetin e Arteve të Bukura në Shkup, ku u diploma në nivelin Master.

Prej vitit 2000, ajo ka bashkëpunuar me artistin Yane Calovski: së bashku kanë përfaqësuar Maqedoninë e Veriut në edicionin e 56-të të Bienales së Venecias (2015). Në vitin 2014, Ivanoska dhe Calovski kanë themeluar platformën për hulumtim kuratorial dhe art ‘press to exit project space’ në Shkup. Ivanoska, tanimë është kandidate për PhD si kandidate për praktikë në Akademinë e Arteve të Bukura të Vienës.

Duke krijuar situata që cilat ‘kanë ekzistuar dhe nuk kanë ekzistuar’ Ivanoska kthehet në një qenie e ndryshueshme, që përshtatet lehtë dhe poroze, një medium mes të cilit shumë identitete kthehen sërish në jetë. Puna e saj thekson mungesën e njohjes së historisë së grave në shoqërinë maqedonase dhe lidhjet e saj me format e tanishme të politikave dhe teorive të aktivizmit.

Permanent

Artistic Intervention

Good as Hell: Voicing Resistance

01.01 1970 → 30.10.2022 00.00
Galeria Kombëtare e Kosovës

Past

Performance

Document Missing: Performance no. 6 (Daughter) – Hristina Ivanoska

23.07.2022 21.00-21.45
Galeria Kombëtare e Kosovës