Artistic Intervention

22.07 → 30.10.2022

Wheelchair Accessible, WC Available

Pallati i Rinisë dhe Sporteve

participants

Lee Bul

Ndërhyrje artistike – Lee Bul

Willing to Be Vulnerable Metalized Balloon V4, 2015/2020, © Lee Bul. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Ivan Erofeev
Willing to Be Vulnerable Metalized Balloon V4, 2015/2020, © Lee Bul. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Ivan Erofeev
Willing to Be Vulnerable Metalized Balloon V4, 2015/2020, © Lee Bul. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Ivan Erofeev

Duke folur për elipsoidin lundrues prej shtatëmbëdhjetë metrash, Lee Bul formuloi një varg pyetjesh qendrore për praktikën e saj të përgjithshme: “Çka ëndërruam në të kaluarën dhe çka kemi provuar? Çka ndodhi dhe si mund ta përdorim ende?”

Në skulpturat, instalacionet, shfaqjet dhe videot e saj, artistja eksploron dehjen dhe boshllëqet e mendimit utopik në kontekste të ndryshme historike, këtë herë duke e kthyer vështrimin tek lundra ajrore.

Duke kujtuar Hindenburgun, i cili, duke fluturuar nën flamurin nacional-socialist, shpërtheu në flakë më 1937, balona e saj e argjendtë mishëron cenueshmërinë e ëndrrave – jo vetëm ndaj aksidenteve, por edhe ndaj instrumentalizimit dhe çoroditjes politike.

Ndërsa lëviz mes çatisë së ngritur të Pallatit të Rinisë dhe Sporteve të Prishtinës – një ikonë e arkitekturës socialiste jugosllave – dhe makinave tokësore të parkuara në arenën sportive të djegur, balona e argjendtë e Lee Bul na fton të reflektojmë mbi atë që mund të shpëtojmë nga ëndrrat e të kaluarës dhe çka mund të sjellë kjo për të ardhmen. 

Works

Willing to Be Vulnerable – Metalized Balloon  V4 

2015/2020

Pëlhurë najloni taffeta, poliester me folie alumini, ventilator, kabllo elektrike

300 × 1700 × 300 cm

Mundësuar falë artistes

Event

Confutatis – nga se janë të bërë heronjtë? Një performancë nga Velimir Zernoski në bashkëpunim me Kolektiv Veternica, Skopje and Trisomija 21, Skopje, Joana Ristesca and Filip Mitrov.

28.10.2022 19.00-20.30
Pallati i Rinisë dhe Sporteve

Mediation Programme

Lojëra në lëvizje në Pallatin e Rinisë dhe Sporteve

23.10.2022 16.00-18.00
Pallati i Rinisë dhe Sporteve

Event

Publikimi e “Zbulo Historinë Tënde: Manual për kulturën lokale”

30.09.2022 16.00-18.00
Pallati i Rinisë dhe Sporteve