Artistic Intervention

22.07 → 30.10.2022
Observatori i Prishtinës

participants

Igor Simić

Ndërhyrje artistike – Igor Simić

Golf Club: Wasteland, 2018/2021, © Igor Simić. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Ivan Erofee

A mund të frymëzojnë Donald Trump dhe Elon Musk? Të dy ata, në tandem? Nëse jeni duke zhvilluar videolojë post-apokaliptike, atëherë përgjigjja është po. Duke nxjerrë një qëndrim ironik ndaj zhanrit, Golf Club: Wasteland[Klubi i golfit: Wasteland] i ofron botës së lojërave një skenar të ri që edhe lexuesi më i pakujdesshëm i gazetës do ta lidhte me presidentin që luan golf dhe entuziastin e gjithësisë.

Për dallim nga shumë të ngjashme me të, videoloja e Igor Simić-it shkëmben përzierjen klasike të luftimeve dhe zgjidhjes së problemeve për një lojë të vetme golfi. Një katastrofë globale, kështu nis rrëfimi, ka zhdukur nëntëdhjetë e nëntë përqind të njerëzimit.

Toka është bërë e pabanueshme; të pasurit kanë ikur në Mars. Të shqetësuar për ditët e mira dikur në Tokë, qytetarët e Marsit dëgjojnë dhe thërrasin radio-stacionin Radio Nostalgia nga Marsi, ndërsa ultra të pasurit kthehen përsëri në Tokë për një raund të fundit golfi. Ti, lojtari, ndodh të jesh njëri nga këta.

Ndërsa valëvit shkopin dhe godet topin e golfit nëpër rrënoja, nga një monument brutalist te një qendër tregtare, mund të kuptosh pak e pak – vrimë pas vrime – se çfarë kishte shkuar keq.   

Punimi i Igor Simic

Golf Club: Wasteland  

2018/2021 

Videolojë dhe kolonë zanore   

Mundësuar falë artistit dhe Galerisë Anita Beckers 

Open Tour

Guida të hapura: Takohemi në Observatorin e Prishtinës

28.10.2022 16.00-17.30
Observatori i Prishtinës