Reading Session

12.08.2022 18.00-19.30

Wheelchair Accessible, WC Available

Qendra për Praktikë Rrëfyese

participants

Elona Beqiraj

Dhe ne vinim çdo verë: sesion leximi nga Elona Beqiraj

Poems from: und wir kamen jeden sommer [and we came every summer] , 2019, © Elona Beqiraj. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Majlinda Hoxha

Elona Beqiraj thotë: “Nuk ka rëndësi në vjen nga Afganistani, Turqia a Kurdistani, të gjithë njerëzit kanë patur sfida dhe mundime të njejta janë pjesë e të njëjti rrjeti shoqëror, që poetja i referohet si “shtëpi”, si “komuniteti” i saj, si një grup “i liruar nga identitetet kryesuese normative” që ” ende i mëshon pasurisë së vet kulturore dhe historike”.

Ky kuptim i përkatësisë ka ardhur tek Elona Beqiraj  pas shumë kohës jetesë si pjesë e diasporës kosovare në Gjermani. Shkrimi i poezive ka luajtur një rol kyç në këtë përballje me identitetin e fraktuar që vjen me të.

 

Rreth autores:

Elona Beqiraj është poete e cila jeton dhe punon në Berlin. Poezia është gjuha që ajo përdor për të shkruar për atë që nuk mund t’i përgjigjemi lehtësisht.

Pyetjet rreth mallit dhe përkatësisë lindin në vargjet e saj ndërsa ajo përpiqet të balancojë mes jetës në “këtu” dhe kujtimeve të “atje” – Kosova, shteti i prindërve të saj të cilin ajo e njeh prej historive dhe prej ditëve të pushimit të verës.

Poezitë e saj veprojnë si mjete për të formësuar -midisin- dhe kanë të bëjnë me një pjesë të fraktuar të identitet të saj dhe identitetit të të tjerëve që nuk është i mirëpërcaktuar që e formojnë komunitete në diasporë duke u bazuar në eksperienca dhe ndjesi.

Duke kujtuar viktimat e shumta të krahut të djathtë ekstrem në Gjermani duke fuqizuar njerëzit që kanë migruar në rezistencën e tyre dhe në të drejtën për të ekzistuar.

Screening

Programi i Shfaqjes së Filmave në Qendrën për Praktikë Rrëfyese

01 → 30.10.2022 10.00-16.00
Qendra për Praktikë Rrëfyese

Event

Panel diskutimi mbi spekulimin

28.10.2022 18.00-20.00
Qendra për Praktikë Rrëfyese

Event

Dismantling institutions through intimacy and fiction. A reading and performance event by Yvonne Sheen Mogollón and Jazmin Rojas Forero, hosted by Anna Bromley

29.10.2022 00.00-14.30
Qendra për Praktikë Rrëfyese