Abi Shehu

1993, AL
Open Studio, 2022, © Abi Shehu. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Majlinda Hoxha

Abi Shehu prezanton një përzgjedhje punimesh të përfunduara dhe të tjerash në vijim në një situatë studioje të hapët. Ajo fton vizitorët dhe të ftuarit që t’i bashkohen për të menduar dhe për të folur mbi peizazhet e tranzicionit që lidhen me kujtesën, subjektivitetin dhe ekologjinë. Këto janë temat që i eksploron në instalacionet e fotografive analoge dhe të videos, e që deri tash janë përqendruar në shtresat e kohës dhe të perceptimit që ia formojnë dhe informojnë atdheun. Shqipëria është një vend që ende po përballet me izolimin historik dhe paranojën endemike të epokës komuniste. Është vend që karakterizohet nga kontraste të forta: vargmale të gjera malore takohen me bunkerë që u ngjasojnë kërpudhave të shpërndara, ndërsa shtëpitë e shkallmuara nëpër fshatrat e largëta bashkëjetojnë me ndërtesa të larta banimi dhe hotele në qytete dhe përgjatë bregdetit. Si pjesë e rezidencës në Prishtinë, ajo po ndjek një linjë të re hulumtimi artistik rreth lumit të munguar të qytetit, i cili u mbulua në vitet 1970. Mungesa e tij ndihet fort edhe sot.

Abi Shehu (1993, AL) është një artiste ndërdisiplinore vizuale nga Shqipëria. Puna e Abi Shehut është e ndikuar nga kërkimi i thelluar estetik. Ajo krijon portrete të njerëzimit duke hulumtuar përvoja ekzistenciale dhe thelbësore si: ritualet e vdekjes, kujtesën, amnezinë dhe të pavetëdijshmen.

Kërkimi i saj artistik mund të përshkruhet si një arkeologji e pavetëdijes. Përmes një kombinimi të artit vizual dhe medial, prej instalacioneve tek arti tingullor, ajo rikrijon hapësira të pavetëdijes që krijojnë dimensione të papërfaqësueshme dhe të panjohshme të njerëzve, shoqërive, vendeve dhe ngjarjeve historike.

Punimet

Abi Shehu  
Open Studio 
2022 
 
Sahara 
2021 
Video instalacion 
Pesëmbëdhjetë televizorë 36 centimetërsh të mbivendosura në tre radhë 
Mundësuar falë artistes 
 
The Red Rock 
2020 
Video instalacion 
Dy ekrane 117 centimetërshe 
Mundësuar falë artistes 
 
Barren  
2019 
Fotografi diptike/ Pëlhurë fotoje Hahnemüle, korniza të hekurta 
100 x 66 cm 
Mundësuar falë artistes dhe Galerisë së Bregdetit, Rradhimë 

Past

Oaza Programme

Lançimi i Programit të Fotografisë me Vigan Nimanin, Abi Shehun, Majlinda Hoxhën dhe Jochen Rohner

04.10.2022 13.00-00.00
Qendra për Praktikë Rrëfyese

Exhibition

Abi Shehu & Gerta Xhaferaj “Nekrografi”

13.09.2022 10.00-20.00
Grand Hotel Prishtina