Artistic Intervention

22.07 → 30.10.2022

Wheelchair Accessible, WC Available

Grand Hotel Prishtina

participants

New Grand

Ndërhyrje artistike – New Grand

Urban Loneliness, 2022, © New Grand (Arbnor Karaliti). Photo © Manifesta 14 Prishtina / [insert name]

Një herë e një kohë, Grand Hotel Prishtina mbante njërin nga koleksionet më prestigjioze të artit bashkëkohor të Kosovës. I krahasueshëm vetëm me koleksionin e Galeri Kombëtare, ai përfshinte qindra piktura dhe printime, tapiceri, skulptura dhe mozaikë.

Në atë kohë, në pronësi dhe drejtim nga shteti, hoteli u bë lojtar i madh në tregun e artit, i cili menaxhohej nga shoqatat e artit të subvencionuara nga shteti. Që nga privatizimi i hotelit më 2008, arti u zhduk nga muret, shumica u shkatërrua, humbi ose u vodh.

Asnjë koleksion shtetëror nuk ka dalë për të zëvendësuar artin apo për të mbështetur artistët e vendit. Grandi i Ri është një përgjigje spekulative ndaj boshllëkut. Cilat vepra do t’i mblidhte sot Grandi? Cilët artistë do t’i komisionontendërvepronin me muret dhe korridoret e tij boshe?

Dhe cilat tema, cilat kujtime, cilat pyetje ekzistenciale dhe dëshira do t’i eksploronin veprat e tyre? Shtatë artistë të rinj nga Kosova formulojnë një përgjigje kolektive ndaj këtyre pyetjeve: Blerta Hashani, Arbnor Karaliti, Lumturie Krasniqi, Brilant Milazimi, Mimoza Sahiti, Valdrin Thaqi dhe Ermir Zhinipotoku. 

Blerta Hashani

Hapësirë II

2020

Vaj dhe bojë në një letër të kaftë në tabelë, vendosur në një cohë jute
Shkëmb dhe diell

2020

Bojë vaji dhe bojë në një letër të kaftë në tabelë, vendosur mbi një cohë jute

Mundësuar falë artistes dhe mbështetur nga Hajde! Foundation

Untitled

2020

Bojë vaji dhe bojë në një letër të kaftë në tabelë, vendosur mbi një cohë jute

Figurë në hapësirë

2020

Bojë vaji dhe bojë në një letër të kaftë në tabelë, vendosur mbi një cohë jute

Mundësuar falë artistes dhe mbështetur nga Hajde! Foundation

Arbnor Karaliti

Arbnor Karaliti (i lindur më 1996 në Gjilan, jeton në Prishtinë)

Urban Loneliness 
2022

Vaj në kanavacë

Mundësuar falë artistit dhe mbështetur nga Hajde! Foundation

Lumturije Krasniqi

I don't know how many strands of grass I saw    

Teknikë e përzier në kanavacë (akrilik, vaj, ngjyrë uji, pigmente pluhuri, pluhur kafeje, ngjitës druri)

Mundësuar falë artistes dhe mbështetur nga Hajde! Foundation

Mimoza Sahiti

Fix my dick 
2022

Vaj në kanavacë

Mundësuar falë artistes dhe mbështetur nga Hajde! Foundation

Valdrin Thaqi

Memory of the World 

2020

Vaj mbi pëlhurë

Mundësuar falë artistit dhe mbështetur nga Hajde! Foundation

Ermir Zhinipotoku

Untitled   

2019

Vaj në kanavacë

Mundësuar falë artistit dhe mbështetur nga Hajde! Foundation

Exhibition

Abi Shehu & Gerta Xhaferaj “Nekrografi”

13.09.2022 10.00-20.00
Grand Hotel Prishtina

Open Tour

Guida të hapura: Takohemi në Grand Hotel Prishtina!

25.10.2022 10.00-11.30
Grand Hotel Prishtina

Workshop

Punëtoria “Zhvillimi i aftësive të tregimit përmes artit dhe teknologjisë”

11.08.2022 09.30-12.30
Grand Hotel Prishtina