Artistic Intervention

22.07 → 30.10.2022

Wheelchair Accessible

Sheshi "Adem Jashari"

participants

Ugo Rondinone

Artistic Intervention – Ugo Rondinone

not a word not a thought not a need  not a grief  not a joy  not a girl   not a boy  not a doubt   not a trust   not a lust   not a hope  not a fear  not a smile  not a tear   not a name  not a face   not a time   not a place  not a thing, 2022 © Ugo Rondinone Photo © Manifesta 14 Prishtina Ivan Erofeev
not a word […], 2022, © Ugo Rondinone Photo © Manifesta 14 Prishtina Ivan Erofeev

Monumenti i Heronjve të Lëvizjes Nacionalçlirimtare u ndërtua nën sundimin e Josip Broz Titos në vitin 1961. I njohur më së shumti si “Trekëndëshi”, ai u krijua për të konsoliduar “vëllazërim-bashkimin” – gjoja të farkuar gjatë rezistencës partizane në Luftën e Dytë Botërore – të tri grupeve më të mëdha etnike që jetonin në Kosovë: shqiptarëve, serbëve dhe malazezëve.

Ka pasur përpjekje këmbëngulëse për ta zëvendësuar me një monument kushtuar historisë së rezistencës shqiptare, të personifikuar nga figura e kreut të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Adem Jashari. Në një kohë kur monumentet në gjithë botën po trazohen – dhe shpesh po përmbysen – për shkak të ngatërrimit me ideologjitë, transformimi i monumentit të padukshëm gri në një me ngjyrë të ndezur prej Ugo Rondinone-s, sjell në dukje të plotë si strukturën ashtu edhe debatin kritik për të cilin qëndron.

Në të njëjtën kohë, ai nxjerr një objekt të “bukurisë dhe vështrimit”. Objektet e tilla, element i përsëritur i praktikës së artistit, ftojnë shikuesin të “kënaqet në përvojën e pastër shqisore të ngjyrës, formës dhe masës”.  

Punimi

Ugo Rondinone

not a word
not a thought
not a need
not a grief
not a joy
not a girl
not a boy
not a doubt
not a trust
not a lust
not a hope
not a fear
not a smile
not a tear
not a name
not a face
not a time
not a place
not a thing

2022 

Instalacion; letra alumini mbi struktura ekzistuese

Komisionuar nga Manifesta 14 Prishtina dhe mbështetur nga Ammodo and Pro Helvetia

Artistic Intervention

Ndërhyrje artistike – Lulzim Zeqiri

22.07 → 30.10.2022 10.00-00.00
Sheshi "Adem Jashari"