Fahrije Hoti dhe Gratë e Krushës së Madhe

2005, RKS
Kooperativa Bujqësore Krusha [Agricultural Cooperative Krusha] , 2022, © Fahrije Hoti and the Women of Krushë e Madhe. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Majlinda Hoxha
Kooperativa Bujqësore Krusha [Agricultural Cooperative Krusha] , 2022, © Fahrije Hoti and the Women of Krushë e Madhe. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Majlinda Hoxha

Lufta në Kosovë solli humbjen jo vetëm të shumë jetëve, por edhe të mjeteve të jetesës. Në fshatin Krushë e Madhe, 243 burra dhe djem të rinj u morën nga fshati më 1999, për të mos u kthyer më kurrë.

Shumë prej tyre janë ende të humbur sot; ata supozohen të vdekur, viktima të një vrasjeje diskriminuese në masë. Në mesin e të pranishmëve ishte edhe bashkëshorti i Fahrije Hotit. Pasi u përpoq për disa vjet të rriste fëmijët pa të ardhura, Fahrija u bashkua me të vejat e tjera të luftës më 2005 për të themeluar një kompani që shiste ajvar dhe turshi.

Duke u përballë me paragjykime të konsiderueshme për hyrjen në atë që ende në shumë pjesë të Kosovës perceptohet si domen mashkullor, ajo zhvilloi një model të suksesshëm biznesi dhe e nxori fshatin e saj nga varfëria. Sot, kompania punëson pesëdhjetë gra, dhe të gjitha Fahrija arriti t ‘i mbajë në punë gjatë pandemisë.

E votuar kohët e fundit si evropiania e vitit, ajo ishte edhe personazhi kryesor i filmit Zgjoi, film i metrazhit të gjatë me regji të Blerta Bashollit dhe i nominuar për çmim të Akademisë Amerikane në vitin 2021.

Works

Fahrije Hoti dhe Gratë e Krushës së Madhe  
Kooperativa Bujqësore Krushë  
2005–vijon 

Pika e shitjes me pakicë 

Mundësuar falë Kooperativës Bujqësore Krushë