Driton Selmani

1987, RKS Website
Love Letters, 2018–ongoing, © Driton Selmani. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Majlinda Hoxha
Blue, acrylic paint on found plastic bag, 49×42 cm, 2020. © Driton Selmani. Photo © Rilind Beqa
In Dreams, You Will Lose Your Heartaches, Black Acrylic on high density polyethylene (HDPE) plastic bag, 2022. © Driton Selmani
Amun-Ra, acrylic paint on found plastic bag, 50×50 cm, 2022. © Driton Selmani

“Do të doja të ishe qese plastike që të ishe e përjetshme”. Ky epigram, i krijuar nga Driton Selmani, është nga qindrat që ia mbushin atij faqet e fletoreve. Në çastin që e transferoi në një qese plastike, ai u kthye në letër dashurie, njërin nga mesazhet e shumta për të gjithë dhe për askënd që artisti i përpilon që nga viti 2018. Ideja për këtë gamë të gjerë punimesh lindi nga të kuptuarit se dashuria gjendet po aq në listat e pazareve që jua dërgon partneri – blej katër patëllxhanë, një shishe vaj ulliri dhe diçka për ta shoqëruar çajin – sa edhe në një poezi, një letër, një tekst apo mesazh sekst. Duke mbuluar tema nga politika te ekologjia, nga arti te filozofia, letrat plastike të dashurisë funksionojnë si njëfarë ditari që të zgjatë dhjetë mijë vjet, si dokumentim i vazhdueshëm i epifanive dhe postulateve, dëshirave dhe anktheve të përditshme.

Driton Selmani (1987, RKS) është një artist kosovar praktika artistike e të cilit dekonstrukton formacionet sociale, politike dhe temat kulturore të cilat e kanë ndikuar. Prej moshës së re, atij i thuhej të adhuronte një shtet i cili nuk ekzistonte. Kjo gjë solli dhe skepticizimin në të, të cilin më vonë e ktheu në një mjet për të rindërtuar idetë e tij në artefakte pamore.

Works

Driton Selmani

Love Letters
2018 – vijon 
 
Dreams  
2021 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
48 × 37 cm 
 
Tell Them  
2022 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
43 × 42,5 cm 
 
My Nature  
2020 
Akrilik në qese plastike të gjetur 
55 × 43 cm 
 
It’s All In Your Head  
2020 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
49 × 32 cm 
 
Punching The Air  
2022 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
93×64 cm 
 
I Did Not   
2020 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
56 × 37,5 cm 
 
All Of This
2020 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
51 × 35 cm 
 
Springfields 
2021 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
49 × 35,5 cm 
 
Two Wrong Doors  
2021 
Marker në qese plastike të gjetur 
32 × 21 cm 
 
Spoken Words, Not Written Ones
2020 
Marker i zi në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
37 × 25 cm 
 
99% Chances Of Rain  
2019 
Marker në qese plastike të gjetur 
40 × 30 cm 
 
Bears Like It Too  
2019 
Qese plastike, shkrim dore 
40 × 30 cm 
 
Blue Like Deep Blue  
2019 
Bojë e zezë në qese plastike të gjetur 
46 × 33 cm 
 
Background  
2021 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
53 × 33 cm 
 
Never  
2022 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
59 × 52 cm 
 
Lost For Words  
2021 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
51 × 39 cm 
 
Green Market  
2020 
Bojë akrilike në qese plastike të gjetur 
42 × 33 cm 
 
Non Places  
2020 
Bojë akrilike në qese plastike të gjetur 
42 × 33 cm 
 
Go, Go, Go  
2020 
Bojë markeri në qese plastike të gjetur 
42 × 33 cm 
 
In Dreams, You Will Lose Your Heartaches  
2022 
Bojë akrilike në qese plastike të gjetur 
42 × 24 cm 
 
The Emperor's New Glasses  
2021 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
44 × 30 cm 
 
Amun-Ra   
2022 
Bojë akrilike në qese plastike të gjetur 
59 × 48,5 cm 
 
Let’s Pretend  
2020 
Akrilik në qese plastike polietileni me dendësi të lartë (PEDL). 
45 × 33 cm 
 
Mundësuar falë artistit 

Past

Event

Letra Dashurie: Bisedë me Driton Selmanin dhe Catherine Nichols

17.09.2022 18.00-20.00
Qendra për Praktikë Rrëfyese