Ju prezantojmë me Udhëtimin e Gazetarëve ndërkombëtarë në Prishtinë dhe Tiranë

04.04.2022

Javën e kaluar, Manifesta 14 mikpriti një grup gazetarësh ndërkombëtarë për një tur 3-ditor në Tiranë, Shqipëri dhe Prishtinë, Kosovë.

Ky program 3-ditor u ndërtua në mënyrë të tillë që të shfaqë më të mirën e botës kulturore në rajon.

Në vizitën në Prishtinë, ky grup pati mundësinë të shihte qytetin dhe të njihet me disa prej hapësirave që do të jenë pjesë e Manifesta 14. Bekim Ramku, Drejtori i Fondacionit të Arkitektëve të Kosovës e njoftoi grupin me historinë e disa prej ndërtesave më ikonike të Prishtinës, duke përfshirë Pallatin e Rinisë dhe Sporteve dhe Biblotekën Kombëtare.

Drejtorja e Manifesta Hedwig Fijen dhe Ndërmjetësuesja Kreative e Manifesta 14 Catherine Nichols prezantuan një seri të hapësirave të ardhshme të  Manifesta 14 e gjithashtu hapësira të rëndësishme kulturore në qytet si Kino Armata dhe LambdaLambdaLambda. Në mbrëmje në Prishtinë, Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, dhe Ministri i Kulturës Hajrullah Çeku pritën grupin e gazetarëve në darka që përfshinë zyrtarë të lartë, anëtarë të Manifesta 14 dhe anëtarë të komunitetit kulturor të Prishtinës.

Manifesta 14 Prishtina © Atdhe Mulla

Në Tiranë, ky grup pati mundësinë të njihet me hapësirat më të dalluara arkitekturore të qytetit dhe me zhvillimet e vazhdueshme arkitekturore. Dita e parë përfundoi me një darkë të mbajtur nga Kryetari i Bashkisë së Tiranës, z. Erion Veliaj dhe u ndoq me një mbrëmje në Destil Creative Hub and Gallery me njerëz nga skena kulturore në Shqipëri. Në vijim, ky grup u prezantua me Shtëpinë e Gjetheve, një muze  në Tiranë mbi mbikqyrjen sekrete gjatë kohës së komunizmit e kjo vizitë u drejtua nga Ministrja e Kulturës në Shqipëri, Elva Margariti dhe nga Drejtorja e Shtëpisë së Gjetheve.

Ky udhëtim i ofroi gazetarëve mundësinë për të parë peizazhin e rajonit duke iu bashkangjitur me një drekë në Mrizin e Zanave dhe udhëtim mes Prishtinës dhe Tiranës.

Manifesta 14 Prishtina © Aldo Bonata

Grupi i gazetarëve përbëhej nga media si Le Monde, de Volkskrant, Der Standard, Tagesspiegel, Art Newspaper France dhe shumë të tjerë. Për shumë prej gazetarëve, kjo ishte vizita e parë e tyre në këtë rajon. Manifesta 14 shpreson se me të treguarit e jetës dinamike kulturore të rajonit para programit të bienales, këto publikime mund të ndihmojnë që të përplotësojnë imazhin e këtyre dy kryeqyteteve si pika kulturore emocionuese në peizazhin evropian.

Manifesta 14 Prishtina