Lek M. Gjeloshi

Newly conceived 1987, AL
In the Visoki Deçani Crucifixion fresco there are no UFOs, 2022, © Lek M. Gjeloshi. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Esad Duraki
DRAMAMINE (former building of Kinostudio Shqipëria e re, today the Ministry of Culture of Albania), 2021. © Lek M. Gjeloshi. Photo © Bazament Art Space.
DRAMAMINE, Ex-Psychiatric Hospital of Shkodër, 2021. © Lek M. Gjeloshi. Photo © Bazament Art Space
DRAMAMINE (former building of Kinostudio Shqipëria e re, today the Ministry of Culture of Albania), 2021. © Lek M. Gjeloshi. Photo © Bazament Art Space.

Në rrëzë të Bjeshkëve të Nemuna të Kosovës shtrihet manastiri i Deçanit. Themeluar në gjysmën e parë të shekullit XIV, vendi fetar ortodoks serb është i famshëm për afresket e tij. Ato përshkruajnë Kryqëzimin e Jezu Krishtit dhe janë përfunduar nga një piktor i panjohur në vitin 1530. Megjithatë, fama e afreskeve rrjedh më pak nga rëndësia e tyre artistike-historike sesa nga misteri intrigues në mesin e tyre. Burim i misterit janë dy figura të pazakonta të vendosura në të majtë dhe në të djathtë të kokës së Mesias. Ndërsa historianët e artit i lexojnë figurat si personifikime të thjeshta të diellit dhe hënës, secili duke u larguar nga Krishti i vuajtur me tmerr e keqardhje, një numër shkencëtarësh – me reputacion – i shohin figurat si UFO. Për ta, afresku përmban prova të pakundërshtueshme të ekzistencës së alienëve; teoritë e konspiracionit vlojnë. Çfarë na thonë trupat qiellorë? Video-instalacioni i Lek M.Gjeloshit shikon të ashtuquajturën hënë – dhe pikërisht zemrën e misterit.

Lek M. Gjeloshi (1987, AL) është një artist shqiptar i cili jeton dhe punon në Shkodër, Shqipëri. Praktika e tij multimediale hulumton efektet e tëhuajzimit në hapësira të limbos.

Punimet e tij janë shfaqur në disa ekspozita personale dhe në institucione të ndryshme duke përfshirë Villa Romana, École Nationale des Beaux-Arts de Lyon, Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, Kunsthalle West, Bazament Art Space, Autostrada Biennale, Manifattura Tabacchi, Galeria Zeta, Galeria Kombëtare e Artit në Shqipëri and Galeria Publike e Artit në Shkodër, ndër të tjera. Në vitin 2018 ai ishte artist rezident në Rezidencën Unlimited në Nju Jork.

Works

Lek M. Gjeloshi
In the Visoki Deçani Crucifixion fresco there are no UFOs  
2022 

Video, 10 min. 

Mundësuar falë artistit