Artan Hajrullahu

1979, RKS Website
Installation view, various dates, © Artan Hajrullahu. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Majlinda Hoxha
Installation view, various dates, © Artan Hajrullahu. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Majlinda Hoxha

Ka njëfarë përmallimi, thotë Artan Hajrullahu, për sendet shtëpiake me të cilat është rritur: tentenet e batanijet e bëra me dorë, pasqyrat dhe stufat me dru, lodrat, televizorët dhe bostanët. Secili send ia kujton një rrëfim dhe ai rrëfim gjithmonë lidhet me një tjetër. Jo rrallë, këto histori vërtiten rreth dashurisë dhe intimitetit: mes çifteve, prindërve dhe fëmijëve, vëllezërve dhe motrave, kushërinjve dhe vjehërrve. Hajrullahu i rijeton këto mikronarrativa në vizatime me format të vogël që shfaqin skena nga jeta e përditshme. Rëndom të punuara në letër ambalazhi, veprat e tij kultivojnë një thjeshtësi poetike dhe ironi të butë, shpesh duke shfaqë familje të tëra të grumbulluara në një dhomë. Portretizimi i ngrohtësisë dhe i përbashkësisë bëhet më kontravers kur përkon me lakuriqësinë, ende tabu sociale në Kosovë, ose kur tallet me konventat rreth martesës ose ndarjeve gjinore

Artan Hajrullahu (1979, RKS) është një artist i lindur në Kosovë, i cili punon me piktura dhe vizatime. Praktika e tij artistike reflekton mbi përshkrime narrative të jetës së përditshme dhe kujtimeve fëminore.

Përmes kësaj, puna e tij është ngushtësisht e lidhur me imazhet e jetës së përditshme të ngulitura në imagjinatën fëminore. Për shembull, punët e tij “Vizatimet”, tregojnë skena nostalgjike të jetës së përditshme mes kujtimeve fëminore ku lidhja me qeniet njerëzore dhe objektet shtëpiake tregojnë një histori poetike. Shpesh vizatimet e tij përmbajnë referenca rreth familjeve dhe temave tradicionale duke përfshirë paragjykimet për lakuriqësinë dhe tabutë sociale.

Hajrullahu ka marrë pjesë në shumë projekte lokale dhe ndërkombëtare. Çmimi “Artistët e së Nesërmes” në vitin 2013 i dha Hajrullahut mundësinë të marrë pjesë në Studion Ndërkombëtare dhe Programin Kuratorial – ISCP në Nju Jork. Në vitin 2018 atij iu nda çmimi Muslim Mulliqi – GKK. Hajrullahu punon dhe ligjëron lëndën e pikturës në shkollën e mesme të arteve pamore në Gjilan, Kosovë.

Works

1.
Nusja 
2020 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
2. 
Untitled 
2021 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
3. 
Mother and Father  
2020 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
4. 
Time for watermelon 
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
5. 
Time for tea   
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
6. 
Untitled
2018 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
7. 
Loja 
2017 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
8. 
Mother
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
9. 
BIJAT 
2021 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
10. 
Loja 
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
11. 
Untitled  
2020 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
12. 
Qejzi 
2017 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
13. 
Embracing
2021 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
14. 
Sleeping  
2020 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
15. 
Memories from a past of childhood 
2020 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
16. 
Vallja 
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
17. 
Untitled 
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
18. 
Virginity 
2019 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
19. 
Untitled   
2013 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
20. 
Dhëndri dhe nusja 
2018 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
21. 
Untitled 
2013 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
22. 
Sleeping Family  
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
23. 
Kosovatrans 
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi 
 
Salla e Dasmave 
2022 
Laps me ngjyrë në letër ambalazhi  
 
Mundësuar falë artistit